zaterdag 14 april 2018

Monnickendam en Volendam

Het zonnetje schijnt als ik in Muiden wakker wordt. De wind komt uit de goede hoek maar waait helaas minder dan 5 knopen. Dus hele stuk naar Monnickendam de motor aan.
Al snel verschijnen de alom gehate IJsselmeervliegjes
Ik passeer het Paard van Marken (de Vuurtoren), hemelsbreed is het dan nog maar een klein stukje maar door een lange strekdam is het nog een uur varen. Later leer ik dat de strekdam de eerste aanzet is voor inpoldering van de Driehoek Monnickendam, Marken en Volendam. Ergens midden vorige eeuw zijn ze gestopt met dit plan. Bij aankomst bel ik de havenmeester en krijg ik een mooi plekje naast een historisch bruggetje aangewezen.
Het stadje is vooral aantrekkelijk door de mooie huisjes. Veel terrassen en horeca, in de zomer moet het hier verschrikkelijk druk zijn

De volgende dag weer weinig wind dus voor het uurtje naar Volendam maar weer de motor aan. De situatie in Volendam is wat onoverzichtelijk, het lijkt erop dat je alleen maar in de Marina terecht kunt. Ik zie echter ook jachten in de stadshaven liggen en besluit brutaal naar binnen te varen. Goede keus want je kunt prachtig in het toeristisch centrum van Volendam afmeren. Een box met groen bordje wordt mijn plekje. Op zoek naar de havenmeester. Niet gezien maar er staan betaalpalen zal wel goed komen. Even de touristische boulevard op en herinneringen aan Kinderdijk komen bovendrijven.

Weinig Nederlands en in winkels wordt je in het Engels aangesproken. Elk derde winkeltje is een fotograaf waar je een foto in klederdracht kunt scoren. Volendam is....PALING,
hij/zij is heerlijk.

Dan de tourist uithangen: Spoorzoeken in het Doolhof,

Stroopwafels scoren bij Woltje's, de Cheese Factory en het Praathuis bekeken (helaas op slot). Dan het Volendams Museum bezocht, zeer de moeite waard.
En dan even de beentjes omhoog op de boot. Ineens gerommel naast de boot dus maar even buiten kijken. Staat een ouder Chinees echtpaar op de vingersteiger naast Rapide te poseren.
Als afsluiter de Volendam Experience een mooie 3D ervaring over oud Volendam en de overstroming in 1916.


Route van Muiden vertrek 13 april 10:30 u aankomst  Monnickendam 13:30
afstand: 14,7 NM totaal: 131 NM.

Route van Monnickendam vertrek 14 april 10:00 u aankomst Volendam 11:00
afstand: 3,8 NM totaal: 134,8 NM.

1 opmerking:

  1. Ha Ad,
    Mooie foto's en vooral lekker weer de laatste tijd, lekker!
    groet,
    Pieter van Hulten

    BeantwoordenVerwijderen