dinsdag 3 april 2018

Naar Gouda

De hele nacht klettert de regen op de boot wat een beetje vreemd aandoet om dan wakker te worden, droog met een waterig zonnetje. Koffie, ontbijt, douchen en klaar om te vertrekken. Uurtje varen naar de Algerabrug, de eerste stormvloedkering gebouwd uit het Deltaplan. Heb me aangekleed op 3 graden vorst en met de zon op mijn rug neig ik naar oververhitting. De brug draait om 20 minuten over het hele uur en ik kom ruim op tijd aan. Er ligt al een zeilboot rondjes te draaien voor de brug. Achterop de Engelse vlag.

Op een groot matrixbord verschijnt informatie over de staandemastenroute. Hierop staat dat de nachtelijke doorvaart door Amsterdam gestremd is en dat alleen de route via Haarlem beschikbaar is, prima daar wilde ik toch al naar toe. Ik besluit de dame op de Engelse boot hierover te informeren, vanwege de afstand moeilijk verstaanbaar, antwoord ze echter in puur Nederlands, prima, heeft ze het matrixbord dus ook begrepen. Even later door de brug en met de Fok uitgerold motorzeilen we gezamenlijk op.


Nog een poging tot communicatie uiteindelijk toch maar via marifoon kanaal 77 beter verstaanbaar. Inmiddels wel nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter een Nederlandse op een Engelse boot; simpel gekocht in Schotland en nu onderweg naar de Oostzee St. Petersburg want daar woont ze. Het verhaal wordt steeds meer bijzonder. Uiteindelijk door de sluis bij Gouda waar ik één of twee nachten wil blijven. Maxine wil nog door, pas op de Kaag gaat ze het iets rustiger aan doen. We leggen even aan en wisselen visitekaartjes uit. De kans is groot dat we elkaar nog eens tegenkomen. In de haven het adres www.sailinginrussia.org ingevoerd en blijkt er inderdaad een heel verhaal achter te zitten. In het kort: in 2012 heeft Rusland de binnenlandse vaarwegen geopend voor buitenlanders. Maxine is als opstapper bij een Australiër als eerste van de Noordelijke IJszee binnendoor naar de Zwarte zee gevaren. Ze hebben hier samen een boek over geschreven.

In Gouda heerlijk verse groenten en fruit gekocht, even geen blikvoer meer.

Contact gehad met nicht Hanneke om elkaar morgen weer eens te ontmoeten en bij te kletsen. De regen valt inmiddels weer met bakken uit de lucht, binnen is het droog en brand de kachel.

Route van WSV de Lek naar WSV Gouda vertrek 09:00 u aankomst 12:30
afstand: 16 NM totaal: 45,5 NM

2 opmerkingen:

  1. Hoi Ad,
    Gouda was ooit mijn thuishaven! Aan de Waaiersluis, tot daar is de Hollandsche IJssel een getijde-rivier. Mooie foto's en leuke verhalen! Goede reis!

    Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ad, leuk je te ontmoeten en nu je blog te lezen. Prachtige foto’s, dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen